DOGODKI
SREČANJA IN IZOBRAŽEVANJA
IZOBRAŽEVANJE STARŠEV, VKLJUČENIH UČENCEV IN ZUNANJIH IZVAJALCEV

Ta srečanja potekajo na vseh v projekt vključenih šolah.

SREČANJE Z DELODAJALCI V CIRIUS VIPAVA

V petek, 8. novembra, smo v CIRIUS Vipava deževno popoldne izkoristili za izobraževanje in prijetno druženje delodajalcev, koordinatorice in mentoric projekta PDU.

Predstavitvi projekta in prilagoditev, ki jih ciljna populacija potrebuje za kvalitetno vključitev na trg dela, je sledila praktična preizkušnja v vožnji z invalidskimi vozički in uporabi komunikatorja.

Srečanje sta popestrili tudi dve učenki.

Maruša je z veseljem delila svoje izkušnje z delom v projektu ter predstavila video o Vipavi, ki ga je s prijatelji izdelala v lanskem šolskem letu. Larisa pa je goste pogostila s kavo in sladkimi dobrotami in tako pokazala znanje in spretnosti, ki jih je pridobila v okviru modula pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo ter gospodinjska opravila.

Vesele smo, da so se delodajalci odzvali na naše povabilo in da smo skupaj preživeli čudovito popoldne!

Koordinatorica in mentorice projekta

 

konferenca MREŽA ZNANJA 2019
V četrtek, 5. decembra, smo na konferenci Mreža znanja 2019, ki jo organizira ARNES, poleg drugih dejavnosti v Cirius, predstavili tudi dejavnosti na področju IKT v okviru projekta PDU.

Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani: https://mrezaznanja.si/

Naš prispevek si lahko preberete na povezavi: https://mrezaznanja.si/2019/11/15/raba-ikt-pri-otrocih-in-mladostnikih-z-motnjo-v-dusevnem-razvoju/.

UČENCI
VIRUS ZAPRTIH ŠOL ALI KORONAVIRUS

DELO NA DALJAVO V PROGRAMU DODATNEGA USPOSABLJANJA

Učenec Dominik Česnik, CIRIUS Vipava

DELO NA DALJAVO NA PROGRAMU DODATNEGA USPOSABLJANJA

DELO NA DALJAVO NA PROGRAMU DODATNEGA USPOSABLJANJA

V času od 16. marca 2020 naprej je zaradi varovanja zdravja naših učencev in vseh ostalih zaprt tudi naš CIRIUS. To pa ne pomeni, da doma samo sedimo in gledamo v zrak. Naše mentorice učence spremljajo in ugotavljajo, da so naši učenci že brez navodil zelo pridni in delavni: doma pridno pomagajo pri raznih opravilih (zlagajo drva, delajo na polju, sadovnjaku in v hlevu, opravljajo gospodinjska opravila, pomagajo v delavnicah …). V prostem času pa ustvarjajo tisto, za kar med šolo zmanjka časa in prav tako bogati njihova življenja in osebnosti. Najlepša hvala vsem staršem, ki jih pri tem spodbujate in spremljate ter pomagate. Naše mentorice z učenci sodelujejo, jih motivirajo, svetujejo, dajo kakšno idejo. Predvsem pa so podpora učencem in staršem. Tudi če so stiki omejeni na tehnološke pripomočke, so toliko bolj osebni in pristnejši.

Učenci doma opravljajo različna dela: pomagajo na kmetiji, pri gospodinjskih opravilih, na njivah in vrtovih in pri raznih dejavnostih njihovih družinskih članov. Tako pridobivajo izkušnje na različnih področjih dela. Učenci, ki so vključeni v modul IKT, zelo zavzeto ustvarjajo filmčke, sodelujejo z mentorico in med seboj preko telefona, e-pošte, Messengerja. Doma oblikujejo animacije in rišejo motive iz svojih fotografij.

Komaj čakamo, da pokažemo, česa vse smo se in se še bomo v tem času naučili, novega spoznali.

Bodite zdravi!

EKIPA PDU

UČIMO SE VEŠČIN KUHANJA, VRTNARJENJA, ŠIVANJA TER OPRAVLJANJA GOSPODINJSKIH OPRAVIL

V januarju, ko je bilo zunaj še mrzlo, smo se greli v šolski kuhinji ob peki različnega peciva in zdravih dobrot.

V februarju smo že pričeli z delom v okolici šole. Z učiteljico Nino smo uredili in skrbeli za čisto okolico šole. Z učiteljico Martino pa smo morali vzeti v roke lopate in prekopati ter urediti šolski vrt. Dela je bilo veliko, saj smo uredili kompostnik in okolico šolskega vrta. Tako smo s skupnimi močmi pripravili vrt za spomladansko saditev.

Urili smo se tudi v šivanju in tako že s pridobljenim znanjem od pouka sešili različne izdelke za DAN ŽENA. Čeprav smo morali zgodaj v mesecu marcu ostati doma, nam dela ni zmanjkalo. Učiteljici sta nama pripravili veliko zadolžitev za delo doma. Dnevnik opravil sva hitro napolnili z različnimi nalogami, ki sva jih doma opravili samostojno ali pa sva pomagali staršem. Tako smo si dneve zapolnili z barvanjem pirhov za veliko noč, s peko venčkov in pogače, čiščenjem, pripravo miz za kosilo, setvijo …

Učenci in mentorici Nina in Martina iz Osnovne šole Milke Šobar – Nataše Črnomelj

KOKOŠKE V ČASU ZAPRTJA CIRIUSA ZARADI KORONAVIRUSA

Prišel je petek 13. marec, ko smo učenci in učitelji izvedeli, da se bomo morali za nekaj časa posloviti od naše šole in ostati doma. Takrat se je pojavilo vprašanje – kaj pa kokoške? In prav kmalu so našle svoj začasni dom, saj je g. Franc iz Dupelj pri Vipavi prijazno ponudil, da lahko prevzame skrb zanje.

G. Franc pove, da so Pepa, Daka in Ulka (kot so jih poimenovali naši učenci) zelo pridne in vsak dan nesejo jajca. Na nov dom so se hitro privadile, saj je prostoren in večino dneva preživijo zunaj. Dobile pa so družbo – 8 zajčkov in 10 novih kokošk. Vseeno pa se bo lepo vrniti nazaj v šolo, k svojim učencem.

 Mentorica Špela Sluga iz CIRIUS Vipava

 

IZJAVE UČENCEV

JAZ SEM MARK. VKLJUČEN SEM V PROJEKT PDU. V LANSKEM ŠOLSKEM LETU SEM SKUPAJ Z MENTORICO TINO, DOMINIKOM IN ALEKSOM UREJAL OKOLICO V KAMPU TURA IN SKRBEL ZA PRAVILNO LOČEVANJE ODPADKOV. LETOS PA BOM OPRAVLJAL PISARNIŠKA DELA. RAZNAŠAL BOM TUDI POŠTO. DANES SEM UNIČEVAL DOKUMENTE.

Učenec Mark Rustja 

SPOMINI UČENCEV NA DELO V PROJEKTU PROGRAM DODATNEGA USPOSABLJANJA, KI SMO GA IZVAJALI DO ZAPRTJA ŠOLE

Ema Škrlj, CIRIUS Vipava, DELO V DM:

“Na delo odhajam v trgovino DM v Ajdovščino. Tam polnim police in pogledam, če je kakšnemu izdelku pretekel rok uporabe. Najraje sem pri policah s kozmetiko in modnimi dodatki. Delo opravljam rada in vse mi je všeč. Zaposleni so prijazni in vedno dobre volje. Naslednje leto bi še hodila, ker se počutim pomembno, da tudi jaz hodim v službo.”

Mateja Hudorovič, CIRIUS Vipava:

“V tem šolskem letu pri projektu hodim v službo kar na dve podjetji. Dvakrat na mesec grem v Avtohišo Lavrenčič. Tam čistim avtomobile in obiščem mehanično delavnico, kjer mi mehaniki pokažejo dele avtomobilov. Dvakrat na mesec pa skupaj s sošolko Leo grem v podjetje TAXA. Tam spoznavam pisarniško delo: kopiram in natisnem račune in druge dokumente, jih spenjam in zlagam v registrator, vlagam dokumente v ovojnice, vnašam podatke v  računalnik. Moje najljubše delo pa je uničevanje dokumentov. Pri dejavnostih odlično delam in druge spodbujam, da je delo čim prej opravljeno. Na koncu pa rada popijem kakšno kavico.”

Maruša Mekina, CIRIUS Vipava:

“Tudi v tem šolskem letu sem vključena v projekt PDU. Letos pa ne hodim več delat v podjetje TAXA, ampak hodim v Lavričevo knjižnico Ajdovščina. Gospa Marija nas vedno prijazno sprejme in pripravi delo. Velikokrat urejam slikanice po abecedi, najraje pa opremljam knjige za odpis: v knjigo dam žig z napisom ODPISANO in z datumom odpisa, na zadnjo platnico pa nalepim nalepko z napisom ODPISANO GRADIVO.Vem, da je zame dobro, da poskusim kaj novega izven centra, zato se potrudim, da na delo odhajam čim bolj dobre volje. Zelo rada drugim povem o svojih doživetjih. Najbolj je zanimivo takrat, ko naju z mentorico Adrijano preseneti dež ali burja.”

Lenka Razinger, CIRIUS Vipava:

“Že tretje šolsko leto pridobivam delovne izkušnje v Lavričevi knjižnici Ajdovščina. Gospa Marija mi vedno pripravi zanimivo delo. V knjižnici urejam slikanice po abecedi, s samolepilno folijo zavijam nove knjige, izrezujem motive za ustvarjanje na urah pravljic, opremim knjige, namenjene za odpis, z žigom in nalepko, seznanila sem se tudi s posebnim programom, s katerim sem preko računalnika vnašala prenovljene knjige v sistem. Najraje zavijam nove knjige. Takrat sem v pisarni gospe Marije. Zelo lepo je skupaj z njo po opravljenem delu popiti kakšno kavico.”

 

KNJIŽNA POPSLASTICA
https://dknm.splet.arnes.si/2020/02/12/udelezili-smo-se-knjizne-popslastice-s-sebastianom-cavazzo-v-knjiznici-mirana-jarca/
TRŽNICA IZDELKOV V LAVRIČEVI KNJIŽNICI AJDOVŠČINA
V četrtek, 12. 12. 2019, smo v Lavričevi knjižnici Ajdovščina predstavili naše izdelke in jih za prostovoljni prispevek podelili z obiskovalci knjižnice. Tam ste lahko videli voščilnice, koledarje, nakit, zeliščno sol, jabolčne krhlje in še in še …

Fotografije lahko vidite tudi na spletni strani knjižnice: http://www.ajd.sik.si/fb-galerija/?aid1=1187599124618447

Hvala vsem, ki ste nas podprli.

inCastra
V petek, 27. 9. 2019 sva se z učenko Lariso odpravili na InCastro, dogodek, kjer se predstavijo ajdovska podjetja in društva. Prizorišče dogajanja je bilo na ajdovskem letališču, kjer so bile stojnice z zelo pestrim in zanimivim programom. Učenka je obnovila znanje pravilnega ščetkanja zob, pomena razkuževanja rok, si ogledala nekaj fizikalnih poizkusov ter se preizkusila v pravilnem ločevanju odpadkov. Vse je natančno in pravilno razvrstila. Vključila se je tudi v pogovor o škodljivosti tobaka in alkohola. Sodelovala je v raznih družabnih igrah in kvizih ter za vse opravljene naloge prejela lepe nagrade. Natančno sva tudi pregledali vsa razstavljena letala. Prav posebna izkušnja pa je bila tudi voden ogled tovarne Mlinotest, kjer so nam predstavili celotno zgodbo od žita pa do testenih, kruha ipd. Skratka, obe sva se imeli zelo lepo in poučno. Gremo veselo naprej novim izzivom in izkušnjam naproti.

Mentorica Tina Koren

PRISPEVKI V MEDIJIH
objava v spletnem časopisu ČASORIS
V sredo, 8. 4. 2020, je spletni časopis Časoris objavil delo v okviru projekta PDU.

Preberite si članek: Moje najljubše delo je uničevanje dokumentov.

Tam si lahko ogledate tudi film, ki prikazuje delo vseh učencev in mentoric.

objava v lokalnih časopisih
V marcu in aprilu so bili objavljeni članki v Vipavskem glasu in Latniku (stran 19):

file:///D:/PDU%2019-20/dogodki/%C4%8Dlanki/Latnik_219_april2020_web..pdf (stran 19)

 

PRISPEVKI OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto
Članek, ki so ga v OŠ Dragotina Ketteja objavili v lokalnih novicah (september 2019):

https://www.lokalno.si/2019/09/17/225276/zgodba/Krompirjada_prazen__pecen__s_sirom_in_v_zerjavici/

PRISPEVKI OŠ Stanka Vraza Ormož
Prispevki o programu v medijih:

CIRIUS Vipava: SNEMANJE PRISPEVKA ZA ODDAJO INFODROM
V sredo, 4. 12. 2019 nas je obiskala snemalna ekipa oddaje Infodrom. Predstavili smo jim projekt PDU, kamera pa je pri delu ujela tudi Žana, Klavdijo in Ljubico.  Žan je predstavil skrb za kokoši in veščine, ki so potrebne za opravljanje gospodinjskih opravil. Klavdija je predstavila svojo razstavo fotografij, Ljubico pa so ujeli pri delu v ateljeju Stvari. Poglejte si fotografijo s snemalno ekipo na FB strani https://www.facebook.com/search/top/?q=klekljanje%20kete&epa=SEARCH_BOX

Prispevek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/5813

Bila je odlična izkušnja!

E-točka, CIRIUS Vipava
V Cirius Vipava svoje delo pokažemo tudi v E-točki in na oglasni deski avle.

STARA SPLETNA STRAN
Vsa ekipa PDU vas lepo pozdravlja na novi spletni strani, kjer bomo v šolskem letu 2019/20 sproti objavljali prispevke o našem delu.

Starejše objave iz šolskih let 2017/2018 in 2018/19 pa lahko dobite na povezavi http://pdu.splet.arnes.si/

Povabljeni ste k spremljanju našega dela.

EKIPA PDU